ΙΜΑΝΤΕΣ ΚΥΛΗΣΕΩΣ

► ➤ ☛ "CoDe of Production & Linguistic Enrichment of Panhuman Speech". "Ο ΚώΔιΚας της ΓΛωΣΣιΚής ΠαΡαΓωΓής και του εΜΠΛουΤιΣΜού του ΠαΝαΝΘΡώΠιΝου ΛόΓου".

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κοσμάς Αρκαδίας, ο Ουρανογείτων.

Ένας τουριστικός προορισμός.    Αγναντεύοντας το Μυρτώον Πέλαγος, από το όρος Πάρνωνας. [Κοσμάς Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, 1200 m υψόμετρο]. Η πρώτη έχει ληφθεί Φεβρουάριο και η δεύτερη Ιούλιο και με διαφορά 30 χρόνων. Στο βάθος, αριστερά, διακρίνονται: η Αργολίδα και τα νησιά Σπέτσες, Σπετσοπούλα και η Ύδρα!
    Σε πρώτο πλάνο, στη δεύτερη φωτογραφία, ο ιστορικός ΚήΠοΣ του Διονύσου, απ' όπου έλαβε το όνομά του ο ΚοΣΜάς!

    Στην φωτογραφία που ακολουθεί, έχουμε πίσω μας το Μυρτώον Πέλαγος και μπροστά μας μία κορυφή του Πάρνωνα ( Μαδαρή, 1650m υψόμετρο) όπου κρέμεται ο Ουρανογείτονας Κοσμάς, ένα από τα... φημισμένα Ολυμποχώρια!
Να θυμίσουμε λίγα από την Ιστορία του Κοσμά, 
ενός από τα Ολυμποχώρια της Κυνουρίας.
   Ο Κοσμάς, που δεν θα ιστορηθεί, ποτέ, ως Άγιος Κοσμάς, είναι ο Κήπος του Διονύσουαπ΄ όπου και το όνομά του! Τα Κουμάσια, ο Κήπος - Αμπελώνας του Κοσμά, και το Βασιλέϊσι, ο Καστανεώνας σήμερα, αι Πρασιαί, είναι η φωτογραφία και η φωνή του Παυσανία του Περιηγητή!
    Ο Κοσμάς το έτος 1700 θα βρεθεί με πληθυσμό 600 οικογενειών! [Απογραφή Grimani] 
   Ο Κοσμάς θα πολεμήσει το 1821 και, τον προηγούμενο αιώνα, θα ματώσει το 1940 στην Αλβανία, θα αντισταθεί στην Ιταλική και την Γερμανική κατοχή και θα μαυροφορέσει, ξανά, από έναν άδικο, ένθεν κακείθεν ξενοκίνητον, Εμφύλιο Πόλεμο!

Κειμήλιον Απογόνων  Κοσμίτη Αγωνιστή  του 1821

Ανθ/γός Ιωάννης Αγλαμίσης από τον Κοσμά της Κυνουρίας. Ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του «Ιερού Λόχου». Έπεσε στη μάχη της Τυνησίας (13 Φεβρ. 1943). Τάφηκε στο Γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Αμφινταβίλ.
"Ενθύμιον πρός τον αγαπητόν μου νονόν και κουμπάρον"
 [η ΦΩΤΟ από το αρχείο μας. Με οπισθογραφημένη την αφιέρωση πρός τον Μπουζάνη Αργύριο του Π.(1861 - 1946)]

Από εδώ πέρασε ο Γερμανικός Φασισμός!   Με το κάψιμο του Κοσμά θα χαθούν πολλά από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά στοιχεία  της ακμής του! 
   Εδώ θα επισκεφθούμε την Πόλη των Νεκρών 


Θα ψάξουμε τα αρχεία μας και θα ανακαλύψουμε Κοσμίτες στις ΗΠΑ πρίν το 1900!
Χρίστος & Ιωάννης Π. Μπουζάνης, Cripple CreekColorado U.S.A. περί το 1880-90
  
η ενημέρωση θα συνεχίζεται...


- από το Φωτ. Αρχείο και 
το "Γραμματικό - Δομικό Λεξικό του Κοινού της Ελληνικής"
 του Μπουζάνη Κ. Ι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου